Sabaadi is hallo op zijn Laos - Reisverslag uit Luang Prabang, Laos van ronald lok - WaarBenJij.nu Sabaadi is hallo op zijn Laos - Reisverslag uit Luang Prabang, Laos van ronald lok - WaarBenJij.nu

Sabaadi is hallo op zijn Laos

Door: Ron Lok

Blijf op de hoogte en volg ronald

26 December 2009 | Laos, Luang Prabang

Hallo allemaaal, het is al weer ruim 2 wkn geleden
Allemaal hele fijne kerstdagen en ook een gelukkig nieuw jaar
En iedereen nog gefeliciteerd met zijn verjaardag,ruud ,tineke ,iris en ook degene die ik vergeet.

11 dec verlaat ik Kunming,ik zag er altijd tegenop om zo een grote stad uit te fietsen,nam veel tijd in beslag,en ergenis vanwege de drukte en stank,maar ik kon toch ruim 100km doen en kwam zo langszaam in subtropisch gebied,wat uit bos en rijstterassen,en bananen en rubber plantages bestond,en nog meer soorten.
dag 4 begon ik met een pestbui,wat overigens niet vaak voor kwam
Ik had de dag ervoor 130 km gefietst,
berg op berg af ,mijn rechtertrapper deed raar ,ik denk de cranck ofzo
hierdoor was ik behoorlijk gekrenkt
En aan het eind van de dag was ik -20 km opgeschoten,ik was ergens erkeert gegaan,en ik was verkouden.
en zo begon ik dag 4 aan een klim van 25 km,stevig omhooggevolgd door een afdaling van 25 km ,en vervolgens weer 40km omhoog,het was een beetje frustrerend om e zien hoe de snelweg iedere ker door een tunnel ging,en ik iedere keer over een ergkam moest,nou kon ik af en toe wel een kammetje gebruiken,ik dacht dat ik weer een km of 30 naar beneden zou gaan,maar dat was fout gedacht,ik zat in een soort kommetje een km of 10 en om hier weer uit te komen ging het weer omhoog, het was inmiddels pikdonker,ik ging weer naar beneden om vervolgens weer 10 km omhoog te gaan,ik begon honger te krijgen,had alleen ng maar een ontbijtje gehad,maar me benen deden het nog goed,op een een of andere manier kreeg ik een adrealine shot omdat ik in het donker reed,een soort spanning.als ik wat meer zuidelijker zou zijn ,zat ik in het tijger reservaat,goed voor ng meer adrealine,ik las op het NU nieuws dat er een man was veroordeeld tot 12 jaar voor het doden van een chinese tijger in Mengla,in dit plaatsje heb ik overnacht,delaatste dag voor Laos.
Ik kwam door berg dorpjes waar geen licht was ,het enige licht waren de ogen van honden en katten,honden die zo te keer gingen dat ze me wel wilden vermalen tussen hun kaken,
Maar ze zaten vast en in werkelijk heid waren dit jonge honden,die nks deden,dit gedrag komt me bekend voor.??
Eindelijk begon de afdaling,ik zag het stadje beneden me liggen en daar was ik blij om,het was 10 uur dat ik het stadje in stuiterde een hotelletje vond van 6 euro,ik keek n de spiegel,ik kn wel weer een kammetje gebruiken?even douchen en toen eten en drinken.
Devolgende begon met een klimmtje en eindigde met een klimmetje ,het werd weer laat ,niet zo laat maar toch ,
inmiddels zat ik in detropen,ik kwam langs een olifanten reservaat,de omgeving was erg mooi hier.
Op een een of andere manier kwam ik op de snelweg die hier maar 2 banen had plus vluchtstroken,het was een tolweg,ik fietste door en niemand die me stopte ,dit kon ik wel gebruiken na 7 dagen zwoegen,ik ging nu door tunnels,wat wel gevaarlijk was,maar het ging goed ,ook de volgende ,het was de laatste dag in china,ik moest een departure kaart invullen,de laatste dag had het geregend,wel toevallig ,de eerste en de laatste dag ,daar tussen niks
klein beetje sneeuw alleen.
na 500 mtr kwam ik bij de grens van laos,het was een bouwkeet,gaf mijn paspoort,gaf 38 dollar, vulde een arrivel kaart in,en klaar was kees,

En zo fietste ik Laos in,ik fietste het grens plaatsje door ,kleine dorpjes op houten palen ,zwaaiende kinderen en lachende ouders ,Laos is een arm land met een gem maand inkomen van 100 dollar,6,5 miljoen inwoners,maar dit aantal groeit snel
13 jaar terug was dit nog 4,5 milj dus reken maar uit,het is 6 keer groter dan nederland,en is nog een van de weinige communistische landen

het werd al weer laat en in een dorp vroeg ik om een slaap plaats

ik kreeg de feest schuur van het dorp
2 tafels werden tegen elkaar geschoven en dat was mijn bed,ik kreeg veel bezoek en aandacht ,de mensen waren heel vrienddelijk,

de volgende ochtend vertrok ik vroeg
ik had redelijk geslapen ondanks de jungle geluiden,na 70km werd ik ingehaaald door een vrouw op een fiets gevolgd door haar man,het was een paar uit zuid afrika die een maand in Laos aan het ietsen zijn,
zo kwamen we gezaenlijk in Oudamskay terecht,hier een geusthouse vonden voor 3 euro,inmiddels kwam er nog een fietser aan,we gingen eten en drinken,en de volgende dag namen we afscheid,ik nam een daggie rust,kwam nog een paar uit duitsland tegen en nog een fietser uit duitsland,ik was meer fietsers in 1 dag tegen gekomen
dan de laatste 3mnd in china.

de volgende dag nam ik afscheid en vervolgde mijn weg richting Ulang Prabang,ik kwam 2 oostenrijkse fietsers tegen die ook die kant opgingen,en zo rolden we ulang prabang binnen envonden een geusthouse,wat overigens niet zo moeilijk was,want het plaattsje bestond alleen maar uit geusthouses
het was vol van toeristen uit de hele wereld,er kwamen nog 2 zwitsers met de fiets binnen,die ook vanuit china kwamen,ook uit kunming,ook zij adden volle bepakking,de meeste fietsers die naar zuid oost azie gingen hadden niet meer dan 10 tot 15 kg bj zich,overal had je wel geust houses of andere overnachting mogelijk heden ,zoals ik in de feest schuur,geen tent geen slaapzak geen kook gerei geen winter kleding,hoewel het hier in het noorden kon vriezen en zelfs sneeuwen,had je aan ee fleecje wel genoeg,dus mensen ik raad jullie aan om hier is te gaan kijken.

eerste kerstdag heb ik met de oostenrijkers en de zwitser doorgebracht en vanavond ook

de munteenheid is hier kip en de grootste banknote is hier 50000 kip

dit is iets meer dan 4 euro,je kunt hier ook met halve kippen betalen.

inmiddels heb ik er zo een 17000 km opzitten ,geen lekke banden meer gehad,1 bebrokn ketting,mijnrechter trapper moet vervangen worden,en mijn fiets moet eens goed nagekeken worden,heb geen nare dingen meegemaakt tot nu toe ,even afklppn

Ga toch ergens 25 kg dumpen,ik denk in thailand ofzo,want ik blijf hier nog een aantal maandjes,beetje duiken enzo,kan wel een massage gebruiken ,en nog meer relaxen,biertje aan het strand en zo

er zitten hier veel buiten landers die een eigen zaakje begonnen zijn,die leven hier van 300 tot 400 dollar per mnd,ik zit nu bij een nederlander uit oldenzaal in zijn barretje,hij heeft ook een fiets verhuur en doet wat voor djoser reizen,veel fransen hier die al jaren hier levevn op low budget level

morgen vertrek ik richting de hoofdstad,hier blijf ik een paar dagen om vervolgen verder naar het zuiden te gaan,weet nog niet of ik naatr vietnam ga ,maar dat horen jullie wel

nu ,allemaal bedankt voor het medeleven en jullie reacties het afgelopen jaar het maakt het reizen een stuk makkelijker met jullie op de achtergrond

niet teveel drinken de komende dagen
denk aan het lijntje

tot volgend jaar

groet

• 26 December 2009 - 06:52

Bibi:

Na 17000 km fietsen zijn een paar maandjes rust wel op zijn plaats denk ik. En weer zo leuk geschreven, met echte Ron jokes :) Jongen ik wens je fijne feestdagen en gaan we je zien in 2010? x

• 26 December 2009 - 09:17

Annemiek:

Lieve Ron
    Leuk om 2e kerstdag te beginnen met een verhaal van jou. We hebben gisteren nog voor het laatst kunnen langlaufen, heel Nederland lag de afgelopen weken plat door een beetje sneeuw.We wensen jou het allerbeste voor 2010. Groetjes Gunter en Annemiek

• 26 December 2009 - 11:26

Tineke:

Hoi Ron

Leuk om je bericht weer te lezen, spannend allemaal. Zal het uitprinten voor je vader. Elke X vraagt ie of ik al weer een berichtje van je heb!
    Heel veel liefs en tot horens,

tineke franke

• 26 December 2009 - 16:46

Wilma En Ryszard:

hoi Ron, het is weer een leuk verhaal. Van hier uit wensen wij jou gezellige feestdagen en nog veel mooie fietskilometers in 2010, groetjes Wilma en Ryszard

• 26 December 2009 - 20:13

Carla:

ha die ron
    niet normaal 17000 km !!we genieten nog steeds van je verhalen
    en laat je daar in thailand nu maar eens lekker verwennen (met een happy end)
    gezellige dagen!

groetjes jacques en
    dikke kus car

• 28 December 2009 - 08:04

Marcel:

Hey Ron,
    Jij bedankt voor de vermakelijke reisverhalen. En als je het zat bent om met stokjes te eten, neem dan maar snel de kuierstokken.
    Fijne dagen gewenst.

• 28 December 2009 - 17:41

Bas En Joline:

Hoi Ronnie!! We zijn even in je verhalen gedoken... Mocht het hier weer eens te saai worden, gaan we bij jou leuke avontuurverhalen lezen! Veel plezier en en succes en we zien je weer in Anton op de berg! Kan niet missen...!

• 29 December 2009 - 15:41

Afke:

Ha Sweety, schitterend in een woord en helemaal je foto's!!! Hier alles rustig net een periode van vreselijk veel sneeuw achter de rug, Zelfs Friesland zat geisoleerd. En de volgende sneeuwbuien kondigen zich alweer aan.Hoop dat we Friesland gaan halen met Oud/Nieuw! Wanneer komt Assie nou naar je toe? Deze week zijn laatste werkweek en dan met pensioen. Ben helemaal niet jaloers hoor! Hé sweety wens je een fantastisch 2010 en geniet verder van je mooie reis!
    Dikke X Afke

• 30 December 2009 - 10:04

Hans Tovar:

Hi Ron,
    Krijg je toch nog een bericht van een oud voetballer en zit jij aan de andere kant van de wereld. Ik heb al wat reisverslagen van je gelezen en je foto's bekeken. Wat opvalt is altijd weer die biertjes Ron je bent nog steeds dezelfde.
    Wat een mooie ervaring doe jij daar op.
    Leuk om te lezen, hier is het koud en kil dus geniet er maar van. Hele fijne jaarwisseling en vooral een gezond 2010 vanuit een ver land.
    Groeten
    Hans Tovar

• 30 December 2009 - 10:11

CHRIS:

HE MISTER RON OOK VAN UIT TWENTE ALVAST DE BESTE WENSEN VOOR 2010
    OOK WIJ VOLGEN JE REIS MET VEEL PLEZIER .NOG VEEL RIJ EN ZON PLEZIER

• 06 Januari 2010 - 09:28

Ryszard:

Ron,de beste fietswensen,zorg wel dat je op tijd wat te drinken neemt.dat is tegen het uitdrogen

• 25 Januari 2010 - 08:04

Priscilla:

Hey lieve Ron, Wat leuk dat ik je profiel hier tegen ben gekomen. Ik had een aantal kaartjes naar je huisadres gestuurd (die van de geboorte van mijn dochters) maar helaas nooit geen reactie van je gehad. Ik hoop dat het goed met je gaat en ik wil dat je weet dat je nog altijd een speciaal plekje in mijn hart hebt! Dikke kus Priscilla Jennings